Handige tips bij pergola’s kopen

Als je op zoek bent naar een overkapping voor in je tuin, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. Je kunt op elke plek in je tuin een dakbedekking maken, maar de vraag is waar deze het beste tot zijn recht komt en welk model en grootte het beste bij je past. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om op te letten bij pergola’s kopen. Met deze tips maak je de slimste keuze en heb je optimaal plezier van je investering! Lees dus snel verder als je op het punt staat om met je tuin aan de slag te gaan. Zo maak je van je je tuin een plek waar je het hele jaar door met plezier kunt zijn. Of de zon nu schijnt of dat het regent.

Denk na over de gewenste functie

Bij pergola’s kopen is het belangrijk om na te denken over de functie die je in gedachten hebt voor je aanschaf. Van oudsher is een pergola een houten overkapping waar klimplanten omheen groeien die zorgen voor schaduw en beschutting tegen de regen. Of gewoon voor de sier en de onderbreking van de ruimte in een tuin. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een doek of lamellen in plaats van planten. Dat geeft nog meer bescherming en vraagt minder onderhoud omdat je dan geen planten hoeft te snoeien. 

Bepaal de juiste plek bij pergola’s kopen

Bij pergola’s kopen is het goed om te kijken waar je deze wilt plaatsen. Daarvoor moet je weten hoe de zon staat gedurende de hele dag. Hou er rekening mee dat dat per jaargetijde verschilt. Dus als je schaduw zoekt in de zomer, dan is dat op een andere plek dan in het najaar. Al kan daar natuurlijk wel overlap in zitten. Wil je op zeker spelen, kies dan een plek waar je zeker weet dat je het hele jaar zon hebt en waar je dat niet wilt. Dan heb je het meeste plezier van je model.

Kies de juiste maat

Ook de juiste maat is belangrijk bij pergola’s kopen. Daarbij is een te groot exemplaar in een te kleine tuin niet handig en andersom gaat het ook niet werken. Een te klein exemplaar in een te grote tuin is zonde. Wil je lekker in de schaduw kunnen tafelen dan heb je een model nodig waar je een tafel met stoelen onder kunt zetten. Zorg er altijd voor dat je nog voldoende ruimte overhoudt in je tuin zodat je nog kunt rondlopen en sierplanten kunt plaatsen. Op deze manier wordt de overkapping een echte aanvulling voor je tuin.

Vind de juiste overkapping bij pergola’s

Er zijn verschillende mogelijkheden bij pergola’s kopen. We gaven al aan dat er tegenwoordig niet meer alleen wordt gekozen voor een houten stellage waar klimplanten omheen en overheen groeien. Steeds vaker wordt er gekozen voor een model met een lamellendak of waar er een doek is om af te dekken. Kijk goed naar wat jij het mooiste vindt en wat er het beste past bij de tuin die je hebt.